Saulespuķu eļļa

Visveselīgākā no izplatītākajām pārtikas augu eļļām.

Priekšvēsture

Saulespuķu sēklas Eiropā tika ievestas 16. gs. no Centrālās Amerikas, kur tās bija pazīstamas vismaz kopš 2600. gada pirms mūsu ēras. Saulespuķu eļļa no saulespuķu sēklām pirmo reizi tika izspiesta 1835. gadā Krievijā, kur tā savu īpašo popularitāti un plašo lietojumu kulinārijā ir saglabājusi līdz pat mūsdienām.

Izcelsme

Amphora saulespuķu eļļa tiek ražota no Francijā audzētu saulespuķu sēklām un ir pieejama Baltijas tirgū kopš 1993. gada.

Kvalitāte

Saulespuķu eļļai raksturīga maiga garša un gaiša nokrāsa, tās sastāvā ir vairāk E vitamīna nekā jebkurā citā augu izcelsmes eļļā. Saulespuķu eļļā ir daudz nepiesātināto un, jo īpaši, polinepiesātināto taukskābju.

Lietošana

Šīs cilvēka organismam tik noderīgās eļļas daudzpusību atzinīgi novērtējuši pavāri visā pasaulē. Saulespuķu eļļa tiek augstu vērtēta, pateicoties tās vieglajai garšai, lieliskajām cepšanas īpašībām un, protams, veselīgumam.