Kukurūzas eļļa

Visveselīgākā no izplatītākajām pārtikas augu eļļām.

Priekšvēsture

No slāvu valodām aizgūtais auga nosaukums kukurūza starptautiski plašāk pazīstams ar latīnisko Maize, bet daudzās angliski runājošās zemēs to sauc par Corn. Tā ir sena graudaugu kultūra, ko aizvēsturiskos laikos domestificējušas Vidusamerikas indiāņu ciltis. 15. gs. beigās – 16. gs. sākumā eiropieši uzsāka intensīvus kontaktus ar Amerikas kontinentu, drīz vien ceļotāji un tirgotāji kukurūzu ieveda arī Eiropā.

Izcelsme

Amphora kukurūzas eļļa tiek ražota no Eiropā audzētiem kukurūzas graudiem un ir pieejama Baltijas tirgū kopš 1993. gada.

Kvalitāte

Tā tiek atzinīgi novērtēta, jo ir veselīga, ar izcilu garšu un ērti lietojama. Kukurūzas eļļa – tas ir viegli pārstrādājams koncentrētas enerģijas avots, kas cilvēka organismu spēj apgādāt ar E vitamīnu un daudzām svarīgākajām taukskābēm, bet jo īpaši bagātīgi ar polinepiesātinātajām taukskābēm.

Lietošana

Tās tumšā nokrāsa un viegli saldenā garša ir kā radīta majonēžu, visdažādāko konditorejas izstrādājumu, piemēram, cepumu, kūku un biskvītu, pagatavošanai.